Bezienswaardigheden in Brussel

De stad Brussel telt tientallen bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Naast de vaste attracties kent Brussel ook vrijwel altijd een overvolle agenda op het gebied van evenementen, beurzen, concerten, theatervoorstellingen, concerten, exposities en andere tijdelijke bezienswaardigheden.

Op deze pagina geven we een beknopt overzicht van een aantal bezienswaardigheden in Brussel die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Brussel bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Brussel.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Brussel
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Brussel via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Brussel via Tiqets

Manneke Pis

De bekendste inwoner van Brussel is Manneke Pis. Het kleine standbeeldje van een plassend jongetje aan de Stoofstraat en Eikstraat staat symbool voor de stad Brussel. Regelmatig is het beeldje onderheven aan allerlei studentengrappen en andere acties. Het ‘manneke’ verbeeldt de vrijgevochten Brusselaren en is dan ook overal in de stad terug te vinden op afbeeldingen en voorwerpen. In het museum van de stad Brussel zijn een kleine honderd kostuums van het ventje te bezichtigen. Ze maken deel uit van de ruim 800 stukken tellende collectie die ontvangen zijn van beroemde gasten die de stad hebben bezocht.

Meer over Manneke Pis

Manneke Pis

Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele

Maar liefst driehonderd jaar is er gewerkt aan de Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele. Deze gotische kerk staat aan het Sinter-Goedelevoorplein. Helaas is er tijdens de Franse Revolutie veel van de inhoudelijke rijkdom verloren geraakt. Desalniettemin is er voldoende pracht en praal om er bezoekje aan te wagen. Vooral de glas-in-lood ramen zijn bijzonder te noemen.

Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele

Het Atomium

Het Atomium is het meest herkenbare gebouw van Brussel. Voor de wereldtentoonstelling in 1958 werd dit enorme ijzeren bouwwerk aan de Eeuwfeestlaan ontwikkeld. Het ontwerp is gebaseerd op een kristalstructuur van ijzer en staat symbool voor wetenschap en ruimtevaart. In de roestvrijstalen ballen zijn hoofdzakelijk expositieruimtes gecreëerd. Echter de hoogste bol is het mooiste uitkijkpunt en tevens een restaurant. Gelukkig is deze per lift bereikbaar. Het gebied rondom het Atomium is een leuk recreatief deel van de stad Brussel.

Meer over het Atomium

Jubelpark

Ter ere van de vijftig jarige verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid besloot koning Leopold II dat er een park moest worden aangelegd. Voor lange tijd werd het gebruikt om er tentoonstellingen te houden, vandaar dat ook het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark te vinden is. Een ander museum wat hier staat is het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. De meters hoge triomfboog is dominant in het park aanwezig. Op en naast de bogen zijn beelden geplaatst die de provincies van België vertegenwoordigen. Het park is verder ingericht met ongeveer dertig hectare klassieke tuinen.

Jubelpark

Het Koninklijk Paleis van Brussel

Hoewel de Belgische koning er niet woont, is het Koninklijke Paleis van Brussel wel zijn werkpaleis. Hiervandaan vervult hij zijn functies en ontvangt hij er andere hoogheden uit de wereld. Als de koninklijke hoogheid in het gebouw aanwezig is, staan er Erewachten aan de voorzijde. Het paleis heeft een aantal rijk gedecoreerde zalen waaronder de Troonzaal, de Spiegelzaal, de Empirezaal, de Marmerenzaal en een aantal suites, salons en appartementen. Een aantal maanden per jaar is een deel van het paleis geopend voor publiek.

Meer over het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis van Brussel

De Brusselse Striproute

Verdeeld door het centrum van Brussel zijn er op verschillende muren allerlei Belgische stripfiguren te ontdekken. Hoewel het plan ontstond om de kale gevels en gebouwen wat meer invulling te geven, werd het al snel een interessant middel om meer bezoekers naar de stad te trekken. Uiteindelijk zijn er nu meer dan vijftig striphelden zoals Suske en Wiske, Kuifje, Asterix en Obelix en Guust Flater in het centrum te vinden. Middels een fiets- en wandelroute is er een leuk pad uitgestippeld waarbij zij allen voorbij komen.

De Brusselse Striproute

Antiekmarkt van de Grote Zavel

De wijk De Zavel is een hippe trendy wijk met veel aantrekkelijke winkels, gezellige terrassen en speciaalzaken. Maar de wijk is het meest bekend om zijn antiekmarkt. Elk weekend opnieuw wordt de wijk druk bezocht door handelaren, marktkooplui en liefhebbers van antiek. Een andere trekpleister van deze wijk is de gotische Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk. Deze kerk trekt vooral de aandacht als ‘s avonds het licht van binnen door de metershoge glas-in-lood ramen schijnt.

Brussels bloementapijt

Elke twee jaar is de Grote Markt van Brussel het decor voor het grote bloementapijt. Miljoenen begonia’s worden volgens een bepaalde uitgedachte volgorde in vier uur tijd als een tapijt verwerkt. De afmeting waarop dit gemaakt wordt is zo’n 77 meter x 24 meter. De heldere frisse kleuren en de goed uitgedachte thema’s laten ons iedere keer weer verbazen.

Meer over het bloementapijt

Brussels Bloemen Tapijt

Sint-Gorikshallen

Al eeuwen lang worden er op in de Brusselse Sint-Gorikshallen markten gehouden. Deze markten waren bekend als de Sint-Goriksmarkt. Sinds de Tweede Wereldoorlog nam de frequentie af en kwam daarna in 1977 volledig tot stilstand. Gelukkig is er weer nieuw leven ingeblazen en zijn de prachtige en bijzondere architectonische hallen sinds 1987 zelfs beschermd erfgoed. Nog altijd worden er verschillende markten gehouden zoals bijvoorbeeld ‘vintage’ markten. Echter tegenwoordig zijn de hallen beter bekend als informatie- en tentoonstellingsruimte.

Meer info over de Sint-Gorikshallen

Het Vlaams Parlement

In het Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement beleef je de Vlaamse democratie vanop de eerste rij. Letterlijk, want het Bezoekerscentrum is gevestigd in de historische Lokettenzaal van het Vlaams Parlement, in hartje Brussel. Op een interactieve manier maak je kennis met de Vlaamse democratie en zijn volksvertegenwoordigers. Van jong tot oud, politiek geïnteresseerd of een gewone toerist, een individuele bezoeker of een groep: iedereen kan ons Bezoekerscentrum op zijn eigen tempo ontdekken.

Het Bezoekerscentrum kan je combineren met een bezoek aan de bekende Koepelzaal. Een gids geeft je uitleg over het parlement terwijl jij in de stoel van een volksvertegenwoordiger zit. Daarnaast kan je ook kiezen voor een rondleiding doorheen de gebouwen. Een gids toont je de schitterende architectuur en de collectie hedendaagse kunst. Uiteraard ontbreekt een bezoek aan de iconische Koepelzaal en het Bezoekerscentrum niet. Alle bezoeken aan het Vlaams Parlement zijn gratis!

Meer info over het Vlaams Parlement

het Vlaams Parlement

De Beenhouwersstraat

Het meest oude en historische deel in het centrum van de stad Brussel is te vinden in en rondom de Beenhouwersstraat. Samen met de Korte Beenhouwersstraat en de Predikherenstraat zijn hier in de smalle steegjes oude ornamenten, deuren en gebouwen te bespeuren. In deze omgeving zijn heel veel gezellige restaurants te ontdekken met uiteenlopende kaarten. Over het algemeen zijn dit vooral de restaurants die zich op toeristen richten.

Meer info over de Beenhouwersstraat

De Beenhouwersstraat

Koninklijke Muntschouwburg

Onder de lokale bevolking staat deze schitterende schouwburg beter bekend als ‘de Munt’. De voormalige schouwburg werd in opdracht van Napoleon gebouwd en had destijds veel aanzien. Helaas heeft in 1855 een hevige brand hier veel schade aangericht. Daarna werd het theater opnieuw aangepakt en gemoderniseerd. Dit heeft geresulteerd in een prachtig en statig theater waar we vandaag de dag nog altijd van kunnen genieten. De grote zaal ademt één en al weelde uit. Veel rood fluweel, gouden accenten en kristal zijn hier gebruikt om de uitmuntende sfeer over te brengen. Het ontwerp is van de hand van de Brusselse architect Joseph Poelaert, die ook verantwoordelijk is voor het grandioze Justitiepaleis te Brussel.

Meer over De Munt



Het Broodhuis

Het rijkelijk gedecoreerde Broodhuis aan de Grote Markt van Brussel is pas omstreeks 1873 gebouwd naar een gelijkenis van hoe het er omstreeks de zestiende eeuw heeft uitgezien. Destijds verkochten vele bakkers hier hun verse broden, vandaar de naam Broodhuis of in het Frans ‘Maison du Roi’. Toen de de bakkers hun broden deur aan deur gingen verkopen kwam het pand al snel leeg te staan. De nieuwe invulling aan het einde van de achttiende eeuw werd het best omschreven als volkshuis en gerechtsgebouw. Tegenwoordig is er alle geschiedenis over de stad Brussel terug te vinden. Het is nu ondergeschikt aan het Museum voor de stad Brussel. Ook de meer dan achthonderd kostuums van Manneke Pis zijn hier tentoongesteld.

Meer over het Broodhuis

St. Hubertusgalerijen

Het mooiste en chique overdekte winkelcentrum van Brussel is te vinden in de wijk Ilôt Sacré. Deze Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen bieden de meest luxe winkels met veelal goede speciaalzaken. Het aanbod is in ieder geval heel divers. Er zijn boekhandels, juweliers, modezaken en kado shops. Het prachtige complex met een ruime afmeting van zo’n 230 meter lengte is overdekt met veel glas wat het zeker met slecht en nat weer zeer aantrekkelijk maakt.

Meer info over de St. Hubertusgalerijen

St. Hubertusgalerijen

Grote Markt

Het eeuwenoude grote plein midden in het centrum van Brussel vormt tot op de dag van vandaag het middelpunt van belangstelling. De historische gildenhuizen geven de Grote Markt zijn eigentijdse warme uitstraling. Ook het statige stadhuis is niet te missen. Vooral de hoge toren prijkt boven alles uit. Andere schitterende panden aan dit plein zijn: het Broodhuis, het Huis van de Hertogen van Brabant en de Duif. De barokstijl voert de boventoon op dit plein. Elke twee jaar is de Grote Markt het decor voor een bloementapijt. Dit festijn wordt iedere keer opnieuw met meer bezoekers dan voorgaande jaren bezocht. Op een afmeting van 77 meter x 24 meter worden duizenden begonia’s volgens een zorgvuldig uitgestippeld ontwerp en in een bepaald thema uitgestald.

Grote Markt