Brussel bezoeken

Brussel is de best bezochte stad van België, als je kijkt naar het aantal overnachtingen per jaar. Daarvan bestaat een aanzienlijk deel uit zakenreizigers en diplomaten. Een trend die duidelijk zichtbaar is, is dat Brussel het als toeristische bestemming steeds beter doet. Zowel het binnenlands als het buitenlands toerisme neemt toe. Het besef dat Brussel veel te bieden heeft dringt steeds meer door tot de mensen die een stedentrip naar België willen maken. Natuurlijk blijft Brugge dankzij de plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO een enorme publiekstrekker, maar Brussel doet het tegenwoordig niet veel slechter. En terecht, want de trots hoofdstad van het Belgisch koninkrijk heeft zijn bezoekers veel te bieden. Er zijn voldoende bezienswaardigheden en musea om je meerdere dagen prima te laten vermaken en in een stad als deze is de culinaire diversiteit groot.

Wij durven zelfs te beweren dat Brussel misschien wel de meest boeiende stad van België is. Het is sowieso de meest stadse stad, maar het is ook een plek waar je verrast kunt worden door bijzondere plekjes die niet direct tot de top 10 bezienswaardigheden van Brussel behoren.




Als je Brussel gaat bezoeken dan kun je dat prima in een dag doen. Dan zul je natuurlijk wel keuzes moeten maken. Je kunt immers onmogelijk alle hoogtepunten van deze stad in één etmaal proppen. Het is wel mogelijk om een gevarieerde dag te maken waarbij je een goede indruk krijgt van Brussel.

Brussel kent wat ons betreft één nadeel en dat is de bereikbaarheid per auto. Het verkeer van en naar Brussel is altijd druk. Tijdens de spitsuren mag het een regelrechte ramp genoemd worden. Zowel de wegen naar Brussel, van Brussel, rond Brussel en in de stad kunnen dan de stroom aan auto’s en andere verkeer amper of niet verwerken. Ons advies is om met de trein naar Brussel te reizen, zeker als je tijdens de spitsuren wilt reizen. Je voorkomt hiermee tegelijkertijd de stress en kosten van het parkeren in Brussel.

Brussel bezoeken

Overnachten in Brussel

Wij zouden er al snel voor kiezen om tenminste één overnachting te boeken voor onze citytrip naar Brussel. Je kunt op deze manier meer uit een dag halen als je 1 dag gaat of nog beter: je kunt twee flinke dagen in Brussel spenderen. De meeste mensen die in Brussel overnachten als toerist die kiezen voor een verblijf van twee nachten.

Binnen België heeft Brussel het meest gevarieerde aanbod aan accommodaties. Hier kun je werkelijk in alle verschillende klassen overnachten. Natuurlijk is het middensegment ook in Brussel het sterkst vertegenwoordigd, maar ook qua budgethotels en luxe vijfsterrenhotels is er voldoende keuze binnen de metropool. Naast het enorme aanbod van hotels zijn er ook volop appartementen te huur en kun je bij tientallen Bed & Breakfasts overnachten.

De prijzen voor accommodaties in Brussel kunnen erg fluctueren. Het ene moment betaal je je scheel voor een middenklassehotel terwijl je op een andere moment voor een prikkie in een vijfsterenhotel kunt slapen. Het is allemaal een kwestie van vraag en aanbod. Op het moment dat er veel zakenreizigers, congresgangers of diplomaten in Brussel overnachten zie je de prijzen van hotels omhoog gaan. Op andere momenten, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie, kunnen de kamerprijzen juist extra aantrekkelijk zijn.

Wij zouden bij het zoeken van een overnachtingsmogelijkheid in Brussel niet alleen kijken naar prijs en wat het hotel (of andere accommodatie) te bieden heeft. De ligging zouden we ook zwaar mee laten wegen en als we met de auto reizen is ook de mogelijkheid om te parkeren van belang. Zolang je binnen of rond de centrumring van Brussel overnacht dan zit je qua locatie vrijwel altijd goed. Hoe dichter bij de Grote Markt, des te hoger de prijzen vaak worden. Je moet jezelf afvragen af dat het waard is. Een vergelijkbaar hotel dat vijfhonderd meter verderop ligt kan je tientallen procenten schelen in hotelkosten. Als je buiten de centrumring wilt overnachten, kijk dan of er goede mogelijkheden met het openbaar vervoer naar het centrum zijn, bij voorkeur de metro omdat die het meest efficiënt is.

overnachten in Brussel

Onze hoteltips

Wie op zoek gaat naar hotels in Brussel die komt een enorm aanbod tegen. Tussen al die hotels zitten er meerdere waar wij zelf graag overnachten als we in Brussel zijn. We durven dit niet de beste hotels van Brussel te noemen, omdat je eerst in alle hotels overnacht moet hebben om dergelijke uitspraken te kunnen doen. Dit zijn een aantal accommodaties die wij waar voor hun geld vinden bieden en die we als goede keuze durven te betitelen.

Een aangenaam middenklasse hotel is Motel One Brussels. Het is een prima modern hotel dat betaalbaar comfort biedt op loopafstand van treinstation Brussel Centraal en op tien minuten lopen van de Grote Markt. Dit is onze eerste keuze voor een stedentrip naar Brussel.

Erg goed beoordeeld, betaalbaar en gunstig gelegen. Dat is in het kort hoe je Hotel Hubert Grand Place kunt beschrijven. De Grote Markt en het Centraal Station liggen op driehonderd meter van het hotel. Wat gasten vooral melden in hun beoordelingen is de zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Ook is men erg lovend over het personeel en de ligging.

Een ander hotel dat op een steenworp afstand van de Grote Markt en dus ideaal gelegen in het centrum ligt is Warwick Brussels Grand Place. Dit comfortabele vijfsterrenhotel biedt alle comfort die je nodig hebt tijdens je verblijf in Brussel. Denk aan een fraai ingerichte kamers, een hypermodern airconditioningsysteem, een sauna en een fitnesscentrum.

Betaalbaar, waar voor je geld en goed gelegen is het Bedford Hotel. Dit driesterrenhotel behoort tot de meest geboekte hotels in Brussel via booking.com. En dat is niet voor niets. Het hotel voldoet aan de verwachtingen van de klanten. Wij hebben zelf nog niet in dit hotel geslapen, maar horen van anderen lovende woorden over hun verblijf hier. Zeker de moeite waard om te overwegen als overnachtingsplek.

Ons favoriete hotel in Brussel is The Hotel Brussels. Dit iconische hotel staat op een van de mooiste plekken van de stad en de kamers zijn heerlijk comfortabel. Rondom het hotel vind je de betere restaurants en winkels. Vanaf de hoger gelegen verdiepingen bieden de kamers van The Hotel Brussels een ongeëvenaard uitzicht over de stad Brussel.



Brussels Card

De Brussels Card is een ideale stadskaart voor wie alles uit zijn/haat verblijf in Brussel wil halen. Deze speciaal voor toeristen ontwikkelde voordeelkaart biedt je gratis gebruik van vervoer binnen Brussel, gratis toegang tot ongeveer 40 musea in Brussel en kortingen op attracties, winkels, restaurants, bars en rondleidingen. Daarnaast ontvang je een goede infogids over de stad.

Qua vervoer kun je uit twee soorten kaarten kiezen:

De ‘Brussels Card + openbaar vervoer‘ biedt gratis openbaar vervoer (bus, tram en metro) gedurende 24, 48 of 72 uur.

De ‘Brussels Card + Hop on Hop off‘ biedt gratis gebruik van de zogenaamde hop-on-hop-off bussen gedurende 24, 48 of 72 uur.

hop-on-hop-off

Openbaar vervoer in Brussel

Brussel kent een vrij uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Je kunt binnen Brussel reizen met bus, tram, metro en premetro. Premetro zijn ondergrondse tramlijnen. Het openbaar vervoer wordt beheerd door MIVB. Ook zijn er enkele buslijnen van Waalse en Vlaamse busmaatschappijen die verbindingen met Brussel en in Brussel verzorgen. Je kunt in Brussel reizen met losse kaartjes, vijfrittenkaarten, tienrittenkaarten of je kunt een dagkaart kiezen waarmee je onbeperkt gebruik mag maken van al het openbaar vervoer in Brussel. Een uitzondering is het traject NAVO-Brussels Airport. Deze is niet inbegrepen in een dagkaart.

Behalve de dagkaarten heb je ook toeristenkaart Brussels Card (zie info hierboven). Deze kaart biedt je niet alleen gratis vervoer in Brussel, maar ook gratis toegang tot veel musea en kortingen op attracties en bij restaurants. Als je niet veel musea bezoekt is het vaak voordeliger om een dagkaart te nemen op het openbaar vervoer of zelfs met losse tickets te werken.

bus

Taxi

Taxi’s rijden er volop in Brussel. Je herkent ze aan de zwarte kleur met over de zijflanken geel en zwarte blokjes. Op het dak staat normaal gesproken een bord met daarop ‘taxi’ vermeld. Taxi’s in Brussel rijden op basis van een taximeter. Je betaalt altijd een instaptarief en een tarief per kilometer. Daarnaast wordt er ook wachtvergoeding berekent. Deze teller gaat lopen zodra de taxi stilstaat of langzamer rijdt dan 19 kilometer per uur. Voor kilometers die buiten het Brussels gewest gereden worden geldt een hoger tarief, net als voor kilometers die tussen 22 en 6 uur gereden worden (nachttarief). Er mogen geen meerprijzen berekend worden voor bagage of een rit van/naar de luchthaven. Een taxi kun je aanhouden op straat, opzoeken bij een taxistandplaats of telefonisch reserveren.

Taxi

Fietsen

In Brussel heb je stadsfietsen die onder de naam “Villo!” aangeboden worden. Deze unisex gele fietsen zijn te huur vanaf meer dan honderd fietsstations. Deze verhuurpunten liggen niet alleen in het centrum van Brussel, maar ook op veel plekken die binnen de grote ring om Brussel liggen. De fietsstations liggen op ongeveer 450 meter van elkaar, soms liggen er twee dichter bij elkaar. Als toerist kun je met je bankpas (met maestro) of creditcard (Visa, MasterCard) een kortlopend abonnement nemen. Dat kan bij een fietsstation met kaartterminal. Houd er rekening mee dat er een borg nodig is, die tijdelijk geblokkeerd wordt. Als je kijkt naar het gemak en de prijs is het Villo!-project een ideale manier om op gezonde wijze afstanden te overbruggen in Brussel. Je kunt prima fietsen in Brussel. Houd er overigens wel rekening mee dat er wel fietspaden zijn in Brussel, maar dat er ook vrij veel straten zijn waar je tussen het normale (soms vrij drukke) verkeer moet fietsen.

Fietsen

TIP: ontdek Brussel tijdens een georganiseerde fietstour

Uit eigen ervaring kunnen we aanbevelen om Brussel te gaan ontdekken tijdens een georganiseerde fietstour. Dat kan dankzij Baja Bikes. Deze gerenommeerde aanbieder van fietstours biedt verschillende fietstours in Brussel aan. Tijdens een ontspannen en goed in elkaar gezette fietstocht ga je met een efrvaren Nederlandstalige gids door Brussel fietsen. Dit gebeurt met kleine groepen, maar je kunt er ook voor kiezen om een Brussel fietstocht met privégids te boeken.

De Brussel Highlights Fietstour is veruit de populairste fietstour door Brussel. Tijdens deze ongeveer 3,5 uur durende excursie ga je in een relaxed tempo op pad om de hoogtepunten van Brussel te ontdekken. Onderweg wordt er regelmatig gestopt voor een stuk uitleg en om eventueel wat foto’s te maken. Deze fietstocht is echt de moeite waard als je een goed beeld van Brussel wilt krijgen.

Vanwege de planning is reserveren voor de fietstour verplicht, maar mochten de plannen wijzigen dan mag je voor de groepstours altijd gratis annuleren of verzetten.

bekijk alle fietstours in Brussel
Brussel Highlights fietstour

Hop on, hop off bussen

Onder de naam CitySightseeing Brussels kun je met rode dubbeldekkerbussen Brussel verkennen. Deze toeristische bussen werken volgens het hop on, hop off principe. Dat betekent dat je op de gereden routes onbeperkt uit mag stappen en op mag stappen binnen de geldigheidsduur van je ticket. Dit is normaal gesproken 24 of 48 uur. De toeristische bus is vooral ideaal om de delen van Brussel te bezoeken die wat verder van het centrum vandaan liggen, dus die je eigenlijk te voet niet zo snel zult bezoeken.