Musea in Brussel

Natuurlijk telt een grote en belangrijke stad als Brussel meerdere musea die de moeite waard zijn. Welke musea je ‘moet’ bezoeken heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeuren en interesses. Een onderwerp dat voor de ene persoon zeer interessant is kan een ander mogelijk helemaal niet boeien. Houd er rekening mee dat een aantal Brusselse musea gesloten zijn op maandag. Ook op 25 december (Kerstmis) en op 1 januari (Nieuwjaarsdag) zijn de musea meestal gesloten in Brussel.

Op deze pagina bieden we een overzicht van musea in Brugge die volgens ons de moeite waard zijn.
Museum van de stad Brussel

In het schitterende Broodhuis aan de Grote Markt is hét Museum van de stad Brussel gehuisvest. Zeker door zijn centrale ligging en de invulling van dit museum is goed voor duizenden bezoekers per jaar. De lange stadsgeschiedenis wordt hier door middel van kunst, presentatie en archeologische vondsten prima in beeld gebracht. Met name door de diversiteit hierin is het een zeer leerzaam en prettig museum om in rond te lopen. Zelfs aan de jonge bezoekers is gedacht. Er zijn een aantal leuke activiteiten zoals een spelparcours en andere projecten te volgen.

Meer over het Museum van de stad Brussel

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB)

De uiteenlopende overweldigende verzameling kunst van deze musea beslaat de jaren van het begin van de vijftiende eeuw tot heden. Zo kun je dus stellen dat “oude” en moderne kunst hier opmerkelijk samen gaan. De ruim twintig duizend schilderijen, sculpturen en tekeningen zijn ondergebracht in vier verschillende panden. Zo is er het Museum voor Oude Kunst, Museum voor Moderne Kunst, het Wiertzmuseum en het Meuniermuseum.

Meer over het KMSKB

Museum voor Oude Kunst

Met name de periode van de vijftiende eeuw tot de achttiende eeuw worden hier middels allerlei kunstvormen weergegeven. Voor vele jaren is het museum bezig om zijn collectie aan te vullen met meer dan bijzondere werken. Ook aan de opbouw van het werk door de jaren is zorgvuldig aandacht besteed. In de Bruegelzaal zijn topstukken van onder meer Pieter Paul Rubens en Jacob Jordaens te bewonderen.

Museum voor Moderne Kunst

Allerlei topstukken uit de twintigste eeuw tot heden zijn in dit museum op een zeer geslaagde manier opgesteld. Hier zijn voornamelijk schilder- en beeldhouwkunst te bewonderen. Ondanks dat er een aantal etages van dit museum onder de grond liggen, heeft men dankzij een bijzondere lichtschacht het gevoel in een kelder te lopen volledig weggenomen. Het licht heeft tevens een belangrijke functie voor het bezichtigen van de kunstwerken. Tevens is hier het Magritte Museum te vinden waar het werk van de beroemde Belgische schilder René Magritte te bewonderen is.Wiertzmuseum

Als onderdeel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België worden in het Wiertz Museum ruim 160 topstukken van Antoine Wiertz tentoongesteld. De locatie aan de Vautierstraat heeft tijdens zijn productieve tijd gediend als woning en atelier. Na zijn dood in 1865 werd het vrijwel direct een museum. Een duister stukje van zijn fantasie is terug te zien in enkele van zijn werken.

Meuniermuseum

Bekende werken van de populaire Constantin Meunier zijn tentoongesteld in zijn voormalige laatste woning aan de Abdijstraat te Brussel. Tijdens deze laatste vijf jaren van zijn leven heeft hij hier een aantal briljante topstukken weten te vervaardigen. Zijn laatste werken waren vooral gebaseerd op het industriële leven in Brussel. Ook qua beeldhouwen was Meunier een man met veel aanzien. Enkele van deze werken zijn in het Meuniermuseum te bewonderen.

Horta Museum

Net even buiten het centrum is het historische huis/atelier van de Belgische Art Nouveau architect Victor Horta te vinden. Natuurlijk is dit pand een uitstekend voorbeeld van zijn werk en gedachtengang. De twee vrij smalle panden zijn zeer slim aan elkaar verbonden. Ook binnen is veel van zijn beroemde werk te zien. De volledige inrichting als mede de wandschilderingen en andere elementen zijn door deze meester vakkundig samengesteld.

Meer info over het Horta Museum

Afrika Museum

In de plaats Tervuren, aan de oostelijke kant van Brussel, vind je het Afrika Museum. Dit zeer druk bezochte museum heeft een indrukwekkende collectie waarvan slechts een klein deel (ongeveer 5%) tegelijkertijd in het museum zelf te zien is. Het museum bestaat al sinds 1898. Het behoort tot de mooiste en indrukwekkendste Afrikamusea ter wereld.

Meer info over het Afrika Museum

Afrika Museum

Politie Museum

Wie interesses heeft richting de gendarmerie van België moet beslist eens een bezoek brengen aan het Politie Museum van Brussel. De geschiedenis begint ergens aan het einde van de zeventiende eeuw. De meeste topstukken in het museum zijn onderdeel van de rijkswacht geweest. Er zijn onder andere allerlei uniformen, wapens, voortuigen en wat beeldmateriaal te bezichtigen. Ook worden er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Brussels Museum van de Geuze

In de Cantillon Brouwerij aan de Gheudestraat te Brussel is het Brussels Museum van de Geuze gevestigd. De deuren staan wijd open voor publiek die graag eens een kijkje nemen in de geschiedenis van het overheerlijke fruitbier. Alles lijkt hier te zijn zoals het was omstreeks het jaar 1900. De familie Van Roy-Cantillon neemt u dan ook graag mee terug in te tijd en laat u tijdens een rondleiding het gehele proces van de brouwerij aanschouwen. Natuurlijk is er een gelegenheid om alles af te sluiten met een smaakvolle proef.

Meer info over het Museum van de Geuze

Maurice Carême Museum

In het knusse Maurice Carême Museum neem je een kijkje in het leven van de beroemde Belgische dichter Maurice Carême. Het woonhuis wat hij bewoonde is nu een klein museum waar je de persoonlijkheid van deze dichter kunt voelen en beleven. Zijn verzameling van kunstwerken zijn nog altijd niet verplaatst alsmede zijn enorme archief en boekenverzameling.

Meer info over het Maurice Carême Museum

René Magritte Museum

Het René Magritte Museum behoort tot de meest geliefde musea in de stad Brussel. Dit museum is aan het Koningsplein gevestigd als onderdeel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Dit deel van het museum staat echter geheel in het teken van de surrealistische kunstenaar René Magritte. Allerlei uiteenlopende werken van deze kunstenaar zijn op een bijzondere wijze te aanschouwen.

Meer info over het René Magritte Museum

Belgisch Stripcentrum

In een prachtig art nouveau-gebouw van Victor Horta is het Belgisch Stripcentrum gevestigd. Alle stripliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit kleurrijke museum. Het is zeker niet alleen maar voor kinderen geschikt. Ook hun ouders komen er namelijk striphelden uit ‘hun tijd’ tegen. Daarnaast zijn er leuke en bijzondere collectors items te zien zoals voortuigen en objecten uit strips. Je kunt er ook wijzer worden met betrekking tot het ontstaan en tot stand komen van een stripverhaal.

Meer over het Belgisch Stripcentrum

Koninklijke Bibliotheek België

Met name de omvangrijke collectie boeken in deze bibliotheek is enorm te noemen. Onder de vele handschriften zijn enkele topstukken te noemen zoals die van schrijver en kalligraaf David Aubert, Nederlandse schrijver en filosoof Desiderius Erasmus en Filips III van Bourgondië. De meest waardevolle stukken liggen dan ook in een kluis bewaard. Onder de lokale bevolking staat de bibliotheek ook wel bekend als ‘de Albertina’. Dit is te herleiden naar het standbeeld van de voormalige Belgische koning Albert I.

Meer info over het Koninklijke Bibliotheek België

Hallepoort

Velen zullen de Hallepoort tijdens een bezoek aan Brussel passeren en niet door hebben dat dit een stukje uit de geschiedenis is die zeker 600 jaar terug gaat. Het is namelijk het belangrijkste deel die verwijst naar het middeleeuws verleden van de stad. De Hallepoort was destijds een onderdeel van de tweede omwalling van Brussel en was hiermee onderdeel van zeven toegangspoorten naar de stad. Tijdens de restauratie werkzaamheden van 1991 zijn opnieuw een aantal historische feiten aan het licht gekomen. Iets wat nu waardevol beschermd wordt zodat vele bezoekers hier getuigen van kunnen zijn. Tijdens een rondleiding wordt hier meer over verteld.

Meer info over de Hallepoort

Musea van het Verre Oosten

In de groene oase van het Koninklijke Domein van Laken zijn een paar in het oog springende oosterse gebouwen te bespeuren. Er staan een paar prachtige bouwwerken die samen het Musea van het Verre Oosten vormen. In de Japanse toren zijn fantastische porseleinen objecten te vinden uit de zeventiende en achttiende eeuw en andere typische Japanse kunstwerken. In het paviljoen zijn uiterst bijzondere porseleinen stukken uit de geschiedenis te bewonderen. In het nabij gelegen koetshuis zijn vooral traditionele kunstvoorwerpen, prenten, kamerschermen en kimono’s te bezichtigen.

Meer info over de Musea van het Verre Oosten

Muziekinstrumentenmuseum

Sinds het jaar 2000 is het Muziekinstrumentenmuseum van Brussel gevestigd in het voormalige ‘Old-England’ warenhuis. Hiervoor werd het oude art nouveau pand grondig gerestaureerd. Nu vandaag zijn er ruim 8000 instrumenten tentoongesteld waaronder een aantal uit de privé collectie van koning Leopold II. Het pand en zijn inrichting zijn zeker de moeite van een bezoekje waard.

Meer info over het Muziekinstrumentenmuseum

Joods Museum van België

Door middel van allerlei kunst objecten, culturele voorwerpen en documentatie wordt in het Joods Museum van België het verhaal verteld over Joden en hun soms stormachtige verleden. Maar ook de kennis, het gemeenschapsleven en rituelen komen aan bod. Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen met uiteenlopende onderwerpen die wel allemaal iets met het Jodendom te maken hebben.

Museum van de Nationale Bank van België

In het jaar 1982 werd het Museum van de Nationale Bank van België opgericht met één centraal thema, namelijk geld. Er wordt ingegaan op de geschiedenis van het ruilmiddel geld, het belang ervan in de economie en culturele aspect. Onder de collecties van het museum vallen wat muntstukken, machines, penningen, schilderijen, foto’s en tekeningen. Het museum is gevestigd in het historische deel van de bank wat vroeger de naam ‘Hotel van de Gouverneur’ droeg.

Meer info over het Museum van de Nationale Bank van België

Riolenmuseum

Tegenwoordig is een deel van het ruim driehonderd kilometer tellende riool van Brussel opengesteld voor publiek. Als dank voor het harde en gevaarlijke werk wat veel werknemers van de Riolendienst hebben vervult, heeft de stad Brussel een heus museum in het riool ingericht. Hier wordt onder andere verteld over de waterhuishouding en het efficiënt afvoeren van afvalwater. Maar ook de strijd tegen overstromingen komen hier aan bod. Het is in ieder geval een bijzonder museum. Je vindt het museum bij de Anderlechtsepoort in het Octrooipaviljoen.

Clockarium

Dit klokken museum van Brussel heeft onder zijn ruime 1200 klokken een aantal bijzondere exemplaren. Veelal stonden deze uurwerken op een eigen plekje van de schouw. Ooit allen bij de elite en later in vele huishoudens. In dit museum is goed te zien dat deze klokken veelal met de mode meegingen en dus telkens weer van uiterlijk veranderde. Vanaf de Tweede Wereldoorlog raakte de klok op de schouw uit de mode en ging men steeds vaker een polshorloge dragen. Dit alles en het verhaal eromheen is nu terug te vinden in dit kleinschalige art deco museum.

Meer info over het Clockarium