Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Brussel op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Een goede reisgids over Brussel of België kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden.  Let op dat de info actueel is. Een editie die tien jaar oud is kan niet meer kloppen omdat informatie redelijk snel achterhaald of inaccuraat kan zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.




Auteursrecht op bouwwerken

Brussel telt aan aantal bouwwerken waarvan je geen foto’s mag publiceren zonder dat daarvoor een nadrukkelijk toestemming door de beheerder van de rechten afgegeven is. Voorbeelden hiervan zijn de herenhuizen van architect Victor Horta die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan en het indrukwekkende monument Atomium. SOFAM en SABAM zijn de beheerders van de rechten van respectievelijk de Horta gebouwen en het Atomium. Zij zijn zeer actief in het opsporen van ongeoorloofde publicaties. Volgens diverse fotografiefora worden boetes niet geschuwd als middel om overtreders van het auteursrecht aan te pakken.

Met het invoeren van het panoramarecht zijn de regels wel iets versoepeld. Plaatsing op social media zou geen problemen meer opleveren. In alle andere gevallen is het vragen van toestemming aan te raden.

Douane & documenten

Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Brussel en andere plaatsen in België te reizen. België kent echter net als Nederland een identificatieplicht. Het beste is daarom om wel een geldig identificatiebewijs bij te hebben. Een Nederlands rijbewijs is officieel geen identificatiebewijs in België. Soms wordt het wel geaccepteerd, maar ga hier niet standaard van uit.

Drinkwater

Het leidingwater is in België van uitstekende kwaliteit. Je kunt daarom het kraanwater in Brussel zonder enige problemen drinken. De smaak is vrij neutraal. Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om mineraalwater uit een fles(je) te kopen, maar nodig is het niet.

Elektriciteit

De stroomsterkte in Brussel (en de rest van België) is net als in Nederland 230 volt (wisselstroom). Nederlandse apparaten moeten daarom zonder enige problemen gebruikt kunnen worden op het Belgische spanningsnet. De stekkers en stopcontacten zijn in de meeste gevallen ook hetzelfde. In België komen echter ook geaarde stopcontacten voor met een aardingspin. Nederlandse stekkers passen hier alleen in als er een gat in de stekker zit waar de aardingspin in terecht komt. Ook de platte eurostekkers kunnen er zonder problemen in.

Excursies & tickets regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Brussel bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Brussel.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Brussel
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Brussel via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Brussel via Tiqets

Feestdagen

België en dus ook Brussel kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
21 juli – Nationale Feestdag
15 augustus – Maria-Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstand
25 december – Kerstmis
variabel – Pasen (2 dagen)
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren (2 dagen)

Fooien

Net als in Nederland is het bedieningsgeld ook in Brussel (en heel België) inbegrepen in de prijzen van bars en restaurants. Fooien geef je net als in Nederland als je tevreden bent over de bediening. Gewoon de rekening afronden naar boven is eigenlijk voldoende of laat wat kleingeld achter op tafel. Taxichauffeurs geef je ongeveer 5 tot 10 procent fooi bovenop de ritprijs.

Geld

In Brussel betaal je met de euro (€). Dit is de officiële munteenheid van België. Met een Nederlandse bankpas kun je bij de meeste geldautomaten in Brussel geld opnemen, mits je natuurlijk een overeenkomst hebt met je bank dat je buiten Nederland geld mag pinnen. Indien je euro’s pint binnen de Europese Unie dan mag de bank daar geen extra kosten voor in rekening brengen ten opzichte van de transactiekosten voor pinnen in Nederland (voor particulieren meestal gratis). Met de grote internationale creditcards kun je in redelijk wat winkels en restaurants in Brussel terecht. Bij hotels is het vaak verplicht om een creditcard te gebruiken voor je reservering. Hiermee waarborg je je boeking.



Internet

Internet is voor velen een eerste levensbehoefte geworden, zeker als er gereisd wordt. In Brussel is dat geen enkel probleem. Er zijn voldoende plekken waar je gratis van het wifi-netwerk gebruik kunt maken. Je kunt ook via het mobiele netwerk online gaan. Als je een Nederlands abonnement hebt dan kun je je normale databundel gebruiken.

Taal

Brussel is in principe een tweetalige stad. Zo zul je naambordjes, menukaarten en publicaties vaak in zowel het Frans als het Nederlands aantreffen. In de praktijk is het grootste deel van Brussel Franstalig en spreken de meeste mensen amper of geen Nederlands. In de toeristische winkels en restaurants wordt wel steeds vaker Engels gesproken door het personeel.

Telefoneren

Brussel heeft een uitstekende dekking van het mobiele netwerk. Op de meeste plekken zou je dan ook uitstekend moeten kunnen telefoneren met je mobiele telefoon. Binnen gebouwen kunnen 3G en/of 4G dekking wegvallen omdat de signalen niet sterk genoeg zijn om optimaal te kunnen werken in gebouwen. Bellen vanuit telefooncellen kan niet meer. Telecombedrijf Belgacom heeft de laatste publieke telefooncellen in België verwijderd. Reden is dat de exploitatie- en onderhoudskosten in geen verhouding meer stonden tot de inkomsten.

Tijdsverschil

Brussel ligt in België, dat in dezelfde tijdszone als Nederland ligt. Tevens gelden dezelfde data voor wintertijd en zomertijd. Hierdoor is er nooit tijdsverschil tussen Brussel en Nederland.

Toiletten

Verspreid door het centrum van Brussel tref je enkele openbare toiletten aan waar je tegen een kleine vergoeding gebruik van kunt maken. Daar staat tegenover dat deze toiletten regelmatig schoongemaakt worden. Op straat tref je voor de heren op sommige plekken nog urinoirs aan.

Veiligheid

Brussel is een stad waar de criminaliteitscijfers niet altijd even fraai zijn. Diefstal, zakkenrollerij en zelfs roofovervallen zijn mogelijkheden waar je als toerist rekening mee moet houden. Probeer vooral ‘s avonds de stille straatjes te vermijden. Pas op met het rondlopen met opzichtige dure spullen zoals camera’s, dure merktassen maar ook zeker met duurdere modellen mobiele telefoons. Dieven hebben het eigenlijk op alles gemunt wat waardevol is. Pas daarom goed op je dure spullen. Laat thuis wat niet mee hoeft en als je een hotel in Brussel hebt dan kun je je papieren, je bankpassen en dure sieraden beter in de kluis opbergen. Neem voor onderweg voldoende contant geld mee om de dag door te komen, maar neem zeker niet te veel mee.

Veiligheid