Reizen naar Brussel

Brussel is door de centrale ligging in België uitstekend te bereiken. Wie overweegt om met het vliegtuig naar Brussel te reizen die zal zich moeten realiseren dat je behalve de vliegtijd ook redelijk wat tijd kwijt bent op de luchthavens voor en na de vlucht. Ook moet je vanaf het vliegveld nog naar de binnenstad van Brussel reizen. De trein/Thalys en de auto zijn vaak betere alternatieven. Op de enige route die wel de moeite waar zou zijn, die vanaf Groningen/Eelde, vliegen geen commerciële lijndiensten. Het aantal mensen dat vanuit Nederland een vliegticket naar Brussel boekt is dan ook zeer klein. De vluchten van KLM naar Brussel worden hoofdzakelijk gebruikt door transitpassagiers die via Amsterdam naar andere bestemmingen vliegen.




Met de trein naar Brussel

Als we eerlijk zijn dan reis je het beste met de trein naar Brussel. Dit is efficiënt, milieuvriendelijk en je voorkomt hoge parkeerkosten in het centrum van Brussel. Een veelgebruikte route naar Brussel had die met de Fyra moeten zijn. De trein zou vanaf Amsterdam Centraal via Schiphol, Rotterdam Centraal en Antwerpen Centraal naar Brussel Zuid rijden. Dat heeft de trein slechts gedurende zes weken gedaan (9 december 2012 t/m 17 januari 2013). Problemen met de treinstellen hebben ervoor gezorgd dat de Fyra als internationale hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel van het toneel is verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn de bestaande mogelijkheden van sneltreinen, stoptreinen en HSL-treinen flink uitgebreid. Met Thalys en Eurostar kun je ieder uur over de hogesnelheidslijn naar Brussel reizen. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden per intercity vanaf Den Haag en Amsterdam richting Brussel.
Treinkaartjes naar Brussel kun je online kopen via www.nsinternational.nl.

Brussel telt een drietal treinstations: Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. Station Brussel-Centraal wordt vooral voor lokaal treinverkeer gebruikt én voor de aankomst van intercitytreinen vanuit Nederland. Station Zuid is het aankomststation voor de hogesnelheidstreinen en tevens het overstapstation voor de Eurostar richting Londen.

Met de trein naar Brussel

Met de auto naar Brussel

Brussel is uitstekend per auto bereikbaar. Het gros van de toeristen die met de auto (of motor) naar Brussel wil reizen die zal dat via Antwerpen doen. Reizigers vanuit Zeeuws-Vlaanderen zullen eerder via Gent of binnendoor via Sint-Niklaas reizen. Mensen die vanuit het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg komen zullen via snelweg E314/A2 langs Genk naar Brussel reizen of eventueel via de E40/A3 over Luik.

Vanuit Antwerpen zijn er twee opties. De meest gebruikte is de E19. Dit traject bestaat volledig uit snelweg en komt uit op de noordoostelijke kant van de Grote Ring om Brussel (R0). Een andere optie is de A12 langs Boom. Deze weg bestaat deels uit snelweg, maar grotendeels uit expresweg waarop kruispunten liggen met stoplichten. Dit deel van de route heeft deels een verlaagde maximumsnelheid. Deze route kan echter interessanter zijn als je aan de westelijke kant van Brussel moet zijn (o.a. Expo en Atomium). Het is ook hét alternatief indien het verkeer op de E19 ernstig ontregeld is.

Met de auto naar Brussel rijden betekent dat je altijd rekening moet houden met vertragingen en soms hardnekkige files. Zowel de Ring om Antwerpen als de Grote Ring om Brussel zijn plekken waar doorrijden soms onmogelijk is. De verkeersdrukte is hier groot. Ongelukken kunnen zorgen voor enorme vertragingen. Ook de wegen tussen Antwerpen en Brussel zijn druk, vooral rond de spitsuren. Vanuit Nederland is voor de E19/A16 soms erg druk. De route over Bergen op Zoom is vaak beter te doen.

Met de auto naar Brussel

Autorijden in Brussel

Brussel behoort niet tot de fijnste steden om auto te rijden. Op sommige plekken worden afslagen onduidelijk aangegeven, er is vaak enorme drukte en ook kan het erg onoverzichtelijk zijn waar je als automobilist niet mag of juist wel moet rijden. Zelfs mensen die veel in Brussel moeten zijn beamen dat het geen pretje is. En dat zijn de mensen die het dan nog gewend zijn om er te rijden. Een deel van de binnenring van Brussel bestaat uit tunnels. Dankzij de moderne navigatietechnieken kun je via de tunnels vaak sneller en handiger naar je bestemming in Brussel reizen dan boven de grond. Het kan wel erg druk zijn in de tunnels, vooral tijdens de spitsuren.



Parkeren

Op straat parkeren is in het centrum van Brussel tegen betaling. Kaartjes trek je hier uit de automaat. Ook via je mobiele telefoon kun je betalen voor het parkeren. De veiligste plek om te parkeren is over het algemeen in één van de vele parkeergarages. Alleen al in en rondom het centrum vind je meer dan voldoende parkings waar je je auto 24 uur per dag kunt parkeren. Indien je langer dan een paar uur parkeert is het parkeren in een parkeergarage vaak voordeliger dan op straat. Populaire parkeergarages zijn Grote Markt, Schildknaap en Kruidtuin. Onze favoriete is parking Albertine aan het Gerechtsplein. Deze combineert een mooie ligging met goed verlichte en vrij ruime parkeerplaatsen.

Parkeren

Indien je buiten het gebied parkeert waar je moet betalen dan moet je de borden goed in de gaten houden. Vaak geldt er een beperking wat betreft de tijdsduur of wie dat er mag parkeren. Zo heb je redelijk wat parkeerplaatsen die alleen maar door bewoners (in het bezit van een vergunning) gebruikt mogen worden. Soms heb je een parkeerschijf nodig. Zorg er daarom voor dat die in je auto ligt als je naar Brussel reist.

Met de bus naar Brussel

De bus is tegenwoordig een zeer goed alternatief voor de trein en de eigen auto. Met Flixbus kun je goedkoop en comfortabel vanuit verschillende steden in Nederland naar drie verschillende locaties in Brussel reizen, inclusief de internationale luchthaven.

Bekijk de busreizen van Flixbus naar Brussel

Vliegen naar Brussel

Het lijkt in het tijdperk van duurzamer reizen bijna belachelijk, maar je kunt nog steeds met het vliegtuig vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Brussels Airport vliegen. De afstand bedraagt hemelsbreed een kleine 160 kilometer. De exacte afstand is afhankelijk van welke vertrekbaan er op Schiphol gebruikt wordt.

KLM onderhoudt de vliegroute Amsterdam-Brussel met KLM Cityhopper. De schemavliegtijd bedraagt 45 tot 50 minuten, maar in werkelijkheid ben je ongeveer 20 tot 25 minuten in de lucht. Het lampje ‘riemen vast’ zal waarschijnlijk slechts enkele minuten uitgaan voordat de daling naar Brussels Airport ingezet wordt.

De losse vliegtickets naar Brussel zijn relatief duur en de frequentie is in 2024 teruggebracht naar 3 dagelijkse vluchten. Deze KLM-vluchten worden vooral gebruikt om Belgische reizigers naar Schiphol te brengen om daar over te stappen op vluchten naar andere bestemmingen.

Met KLM naar Brussel vliegen